top of page

Perquè sigui reciclable, s'ha de reciclar

Reciclable vol dir que es pot reciclar.

És un potencial, un desig que no es realitzarà si no es presenten totes les condicions per a materialitzar-se en un producte d'ús amb un mercat. 

Qualitat, estètica i preu són les claus per obtenir un producte d’èxit, però s’ha carregat als plàstics reciclats amb el prejudici de què no són ni bons, ni bonics, ni tampoc barats. 

La Fundació Ellen McArthur posa com a argument principal per a la reduïda taxa de reciclatge dels plàstics, es deu a que la majoria de plàstics d’origen reciclat tenen com a destí aplicacions de baix valor o no vistes malgrat els costos de de gestió dels residus, factor que fa encara més estret el marge de rentabilitat del reciclatge i redueix l’incentiu de recollir el residu. D’acord amb l’última enquesta europea sobre l’ús de plàstics reciclats, més del 60% dels fabricants declara que el principal factor limitant és l’assoliment dels estàndards de qualitat tècnica i estètica dels materials sol·licitats per a la seva incorporació en un producte.

triangulo moebius bien.jpg

Triangle de Moebius. Aquest signe internacional conté 3 fletxes, que tenen el significat dels 3 pasos del procés de reciclatge: la recol·lecta del residu, la tecnologia del reciclatge i l’adquisició del producte ja reciclat. La continuïtat expressa el concepte de la retroalimentació del procés i de les diverses interdependències que fan possible la reciclabilitat i, per tant, l’economia circular en la seva totalitat. 

La garantia de subministrament és el principal factor que influeix en l'aplicació de plàstic reciclat a escala i és dependent tant de la quantitat de residus recollit de manera selectiva com de la seva aplicació efectiva en productes ja que el material reciclat en aplicar-se, dona valor al residu i per tant estimula el seu reciclatge.

gráfica pérdida de valor.jpg

D’altra banda, mentre que fins ara un preu més econòmic que el del plàstic verge ha estat l’incentiu principal per a l’ús d’aquesta secció de material, durant els darrers anys ha començat a destacar la millora de la imatge ambiental com a incentiu per a l’ús de plàstics d’origen reciclat. D’aquesta manera, la comunicació cap als usuaris de les credencials ecològiques dels materials es un factor de màxim interès i envergadura per a les empreses. Ja sigui de manera explicita mitjançant un ecoetiquetat o de manera sensorial aprofitant el valor de l'estètica diferenciada del material reciclat.

L’industria més convencional presenta l’argument de que els plàstics reciclats de baix cost només fa competitiu als productes que només podrien fabricar-se a Àsia. En canvi, marques amb més compromeses amb l’actualitat anomenen conceptes com la rentabilitat indirecta i de la consideració del reciclatge com a un valor propi, més enllà de la imputació directa en costos. Sempre que no s’arribi a la ironia de fabricar un electrodomèstic d’alta gama amb plàstics reciclats, sempre que una escombra no nomes entri en costos amb plàstic verge, el diàleg entre estratègies empresarials serà benvingut. I, com sempre que a la conversa es fa referència a materials i productes, el disseny tindrà molt a dir.

Aplicacions tradicionals del plàstic reciclat 

MIX:

Taula de càmping

10301-MESA-PICNIC-7-2048x1367-2.jpg

Una de les primeres sortides del plàstic postconsum barrejat ha estat el mobiliari urbà i les taules de càmping.

LDPE:

Bosses d'escombraries

pexels-dexter-fernandes-2635064 (1).jpg

El LDPE, el plàstic més usat en envàs s'ha reciclat convencionalment en bosses d'escombraries i una part en canonades de reg per a agricultura.

PP-HDPE:

Caixes de fruita i terrisseria

caja-tomatera-min.jpg

Els plàstics injectables com els procedents de taps  de HDPE i PP (mix poliolefina) han estat destinats a caixes de fruita i productes com a galledes i escombres.

PET:

Folre polar

2.png

Fins fa pocs anys, els folres polars eren el destí del PET reciclat d'ampolles.

HDPE:

Canonades construcció

tuberia-corrugada.jpg

El HDPE bufat procedent d'envasos, per la seva baixa fluïdesa, no pot injectar-se i s'ha emprat gairebé completament en canonades per a aigües residuals i una petita part en bidó industrial.

PS:

Penja-robes

perchas.jpg

Un dels grans mercats tradicionals del plàstic injectable, en aquest cas el PS ha estat els penjadors de la roba que gairebé íntegrament estaven fabricades amb plàstic reciclat.

bottom of page